Gymnasium, Diedorf

The new building fell within the framework of an integral planning process to build the school of wood within two years. Moreover, it was to achieve plus-energy standards. Additional costs were allowed only in cases where they could be amortized with long-term energy savings over the lifespan of the building. 

Schmuttertal Gymnasium, Diedorf

Visitors first notice the unusually large yet compact volumes of the four tracts, which are clad in a grey-varnished wooden shell. At first, the architects wanted to distribute the spatial program over six different buildings, but considerations of economy and energy efficiency ultimately led to the current cruciform ensemble. One wing houses the three-court gym, another the auditorium and – covering two storeys – the cafeteria, library, teachers’ lounge and office. The two remaining tracts are devoted to standard and technical classrooms. 

The flat, sloping south sides of the pitched roofs hold 1,650 photovoltaic panels, providing an example of energy-efficient building. Every year, these will deliver 510 MWh of electricity, exceeding the school’s primary energy requirements by a factor of 1.5. In order to maximize the area for photovoltaic panels, the pitched roofs are asymmetrical: the south sides have been extended to the north by means of turrets. Only narrow bands of skylights interrupt the uniform photovoltaic surface. The façades also feature long rows of windows, apart from the stairways, which are completely glazed over several storeys. The façade cladding juts slightly over each level, providing a practical wooden shelter from the elements. 

Diedorf

Client

Landkreis Augsburg, Prinzregentenplatz 4, Augsburg

Architect

Hermann Kaufmann und Florian Nagler

Completion

2015/2016

Gross Floor Area

16.046 m²

Location

Diedorf

Tool used for LCC and LCA Calculation

LEGEP

Software for Registration of building products and prevention and minimization of dangerous substances

LEGEP

Monitoring Indoor air quality

Institut für Qualitätsmanagement und Umfeldhygiene

Text source: Detail, J. Schoof